Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ δημιουργήθηκε το 2007 και λειτουργεί με τη συνεργασία της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.    

Στεγάζεται σε κτίρια της «Παιδόπολης Αγ. Δημητρίου» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως ξενώνας βραχύχρονης φιλοξενίας, στον οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν 20 παιδιά και έφηβοι,  κορίτσια έως 18ετών και αγόρια  έως 12 ετών, ανεξαρτήτως εθνικότητας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, παιδιά που βιώνουν άμεσα τις συνέπειες μιας οικογενειακής κρίσης. 

Οι βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής είναι:

  • η ύπαρξη κενών θέσεων
  • η διατύπωση σχετικού αιτήματος από τις Εισαγγελικές Αρχές ή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες
  • κοινωνική έρευνα για τη διαπίστωση της κατάστασης και των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού
  • ιατρικές εξετάσεις
  • αξιολόγηση της σκοπιμότητας του μέτρου, σε σύγκριση με την εξέταση άλλων εναλλακτικών λύσεων ικανών να διασφαλίσουν το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού

Ο χρόνος φιλοξενίας-παραμονής κάθε παιδιού ή εφήβου κυμαίνεται και καθορίζεται από τα αντικειμενικά δεδομένα, τις συναισθηματικές ανάγκες κάθε παιδιού, καθώς και από τις δυνατότητες εύρεσης της καταλληλότερης μόνιμης λύσης για τη φροντίδα του.